Veel uit voorraad leverbaar

Productie in eigen werkplaats

Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding

Betaal pas bij levering!

Eigen showroom in Deventer

Eikenhout vs steigerhout

Eikenhout en steigerhout, de verschillen:

Wij maken dus tafels in eikenhout en in steigerhout, en we zullen hier gaan bespreken wat de verschillen zijn. Kort samengevat zijn dit de verschillen:

  • Eiken kan niet goed tegen weersinvloeden
  • Eiken is een hardhout, dus minder snel beschadigingen
  • Eikenhout heeft minder onderhoud nodig
  • Eikenhout is na schuren wat gladder dan steigerhout
  • Eikenhout gaat langer mee
  • Eikenhout is duurder

 

 

 

Eikenhout Steigerhout Douglas hout
Egaal blad Ja Nee Nee
Kier vorming Nee Ja (wel minimaal) Ja (wel minimaal)
Behandeling Olie of hardwax Beits Beits
Outdoor geschikt Nee (onder een overkapping kan het wel) Ja Ja
Levensduur Tot 20 jaar Tot 10 jaar Tot 15 jaar
Prijsklasse Gemiddeld tot hoog Laag tot gemiddeld Gemiddeld
Gladheid Erg glad Gemiddeld glad Gemiddeld glad
Kans op beschadigingen Lage kans Gemiddelde kans Gemiddelde kans

 

We zullen de verschillen hier gaan bespreken:

Egaal blad en kiervorming:

Zowel ons steigerhout als het eikenhout wordt kunstmatig teruggedroogd zodat er relatief weinig vocht in het hout zit voordat wij er meubelen van maken. Eikenhout kan als enige dermate worden teruggedroogd dat het nauwelijks meer uitzet of krimpt, waardoor het mogelijk is om de eiken delen aan elkaar te lijmen. Een tafelblad bestaat altijd uit meerdere hout stroken, en bij eiken tafelbladen worden die stroken aan elkaar verlijmd, waardoor je dus geen kieren in tafel krijgt. Steigerhout zal altijd blijven krimpen en uitzetten, en daardoor is het niet mogelijk om dit te verlijmen, wat resulteert in kleine kieren tussen de onderlinge planken (zie voor vergelijking de afbeelding hieronder).

Behandeling:

Omdat eiken tafels meestal in huis worden gebruikt kan daar een olie of hardwax voor gebruikt worden. Een olie trekt wat dieper in het hout en omdat we bij eiken tafels 2 lagen coating aanbrengen heb je hier een dikkere en betere beschermlaag op. Er is bij een eiken tafel dan ook minder onderhoud nodig dan bij een steigerhouten tafel. Een steigerhouten tafel wordt bijna altijd gebeitst. Met een beits kan het hout nog in een bepaalde kleur gemaakt worden. Beits slijt er alleen wel wat sneller af dan een olie, dus een gebeitste steigerhouten tafel heeft sneller een nieuwe laag nodig dan een geoliede eiken tafel. Een olie beschermd ook net wat beter dan een beits. Zowel in olie als bij beits hebben we verschillende kleur mogelijkheden voor uw tafel.

Outdoor geschikt:

Eikenhout kan niet goed tegen weersinvloeden, en omdat de onderlinge eiken stroken bij een eiken tafel aan elkaar verlijmd zijn heb je kans dat de lijmnaad het niet houdt door de temperatuur en vochtverschillen. De lijmnaad kan dan knappen en omdat het eiken een stuk duurder is warden wij het niet aan om een eiken tafel buiten neer te zetten, tenzij deze altijd overdekt kan staan. Steigerhout is niet verlijmd en kan de temperatuur en vochtverschillen beter opvangen. Indien u de steigerhouten tafel buiten gaat neerzetten, dan is het niet te voorkomen dat er scheurtjes in het blad zullen komen. Net zoals elke houtsoort zal het steigerhout wat scheurtjes gaan krijgen namelijk.

Levensduur:

Eiken is een hardhout, vuren is een zachthout. Eikenhout slijt veel minder snel, werkt wat minder en daardoor kun je zo 20 a 25 jaar genieten van een eiken tafel. Indien u een steigerhouten tafel onbehandeld buiten neer zet en daar nooit wat aan doet, dan is de verwachting dat deze tussen de 7 en 10 jaar mee zal gaan. Met het aanbrengen van een beits of nano coating kun je de levensduur van een steigerhouten tafel wel verlengen.

Prijsklasse:

Eikenhout is nu eenmaal wat duurder dan steigerhout, mede omdat dit minder snel groeit. Daarnaast is er meer tijd nodig om een verlijmd eiken blad te maken dan om een ongelijmd steigerhouten blad te maken. Door deze 2 redenen is een eiken tafel wel een stuk(je) duurder dan een steigerhouten tafel.

Gladheid:

Zowel het steigerhout als het eikenhout wordt 4 zijdig geschaafd voordat we er meubelen van maken. Oftewel, de planken die we gebruiken voor de tafelbladen zijn wel allemaal exact even dik, waardoor er in beide bladen geen hoogteverschillen zitten. Maar bij eikenhout is het mogelijk om hem extreem glad te schuren. Omdat steigerhout een zachtere houtsoort is, komen er bij schuren zo weer wat haartjes los, dus je kan schuren tot je een ons weegt, maar zo extreem glad als eikenhout krijgen lukt niet. Wel krijgen we het steigerhout ook gewoon netjes glad zonder splinters, maar niet zo spiegelglad als eiken.

Kans op beschadigingen:

Steigerhout is een zachte houtsoort, waardoor je er sneller beschadigingen in zou kunnen krijgen. Bij normaal gebruik hoef je je daar geen zorgen om te maken, maar als u bijv jonge (klein) kinderen heeft die enthousiast met een mes of vork in de tafel steken, dan is het zachte steigerhout daar niet bestand tegen.

 

Hieronder een afbeelding van een onbehandeld steigerhouten en eikenhouten blad. Wat dus opvalt bij eikenhout; minder knoesten, geen naden en egaler.

 Steigerhouten en eikenhouten blad.

Scroll naar boven