Steigerhouten behandelen / onderhouden

Al onze meubelen worden gemaakt van A-kwaliteit gedroogde nieuwe steigerplanken. Het hout is geschikt om onbehandeld buiten te blijven staan. Het steigerhout kan behoorlijk goed tegen weersomstandigheden. Het hout is erg dik (namelijk 3cm dik) en een ander voordeel is dat het hout ook snel weer droog wordt. Het snelle drogen van het hout is dan ook een van de redenen dat steigerhouten meubelen (mits goed geplaatst en goed gemonteerd!!) een behoorlijk lange levensduur hebben.

Steigerhout behandelen

Om de levensduur te verlengen kunt u het beste het steigerhout behandelen met een beits speciaal voor steigerhout. Door de beits laag zullen vuiligheden (eten en drinken) en (regen) water niet in het hout trekken, waardoor u de meubelen langer mooi houdt.. Omdat er qua beitsen en kleuren erg veel mogelijkheden zijn en het in onze werkplaats altijd stoffig is, is het beter om dit eventueel zelf aan te brengen. Wij leveren de meubelen uitsluitend onbehandeld maar wel geschuurd af, zodat u ze meteen kunt behandelen. Dit behandelen gaat erg makkelijk en is snel te doen. Neem een grote kwast of roller en breng de beits aan op het hout. Paar uur laten drogen en klaar is Kees. Wel verkopen wij verschillende beitsen speciaal voor het steigerhout. Zo kunt u bij ons een transparante beits, grey wash, white wash en black wash verkrijgen. (mocht u ergens anders beits willen aanschaffen, let er goed op dat u dan wel een regulerende beits koopt). Op de volgende pagina is de steigerhout beits te bestellen: Steigerhout beits bestellen.

Steigerhout-beits

De beits zit in blikken van 0,75 liter, waarmee 6-8m2 mee gebeitst kan worden. De kosten van een liter blik zijn€20,- Wij kunnen de blikken eventueel ook opsturen. Hierboven de verschillende beits kleuren die bij ons verkrijgbaar zijn, en deze zijn hier te bestellen.

De onderkant van de plankjes zijn 2x behandeld en de bovenkant is 1x behandeld.

Onderhoud tips

Hieronder nog een aantal tips om het in der loop van jaren goed te houden:

• Plaats uw steigerhouten meubel of tuintafel niet op een vochtige plaats. Zet uw tuinmeubels het liefst juist zo open mogelijk neer, zodat wind en zon het hout droog kunnen houden. Plaats het meubel iets van de grond, zodat de wind er doorheen kan. U zult merken dat uw buitenmeubilair hierdoor nog langer meegaat.
• Een waterdichte coating voor steigerhout is niet aan te raden. De ruwe structuur die het steigerhout eigen is maakt dit erg moeilijk. Wel kunt u het hout behandelen met beits in verschillende kleuren (zie hierboven).
• Let bij uw aankoop op de kwaliteit van het hout
• Let bij uw aankoop op de kwaliteit van de montage en of er wel rvs schroeven gebruikt worden
• Plaats uw meubelen iets van de grond zodat optrekkend vocht de kwaliteit van uw meubelen minder snel aantast
• Voorkeur heeft het als het meubel goed op de lucht kan drogen
• Gebruik bij behandelen de juiste middelen en laat u adviseren door een specialist, de juiste onderhoudsmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar
• Steigerhouten meubelen kunt u schoonmaken met een vochtige doek en/of een borstel. In sommige gevallen is het ook mogelijk de meubels bij te schuren, let op dat u dit alleen doen bij meubels van onbehandeld hout (anders zult u de beits laag er ook weer vanaf schuren). Het allerbeste is om de steigerhouten meubelen om het jaar opnieuw te behandelen om het gewenste resultaat te behouden.
• In de winter kunnen de meubelen eventueel gewoon buiten blijven staan. Indien u de mogelijkheid heeft raden wij aan de meubels wel overdekt of binnen te zetten, dit komt de levensduur ten goede. Is dit niet het geval dan dient u de meubels op latjes te zetten zodat deze vrij van de grond staan.

… niet doen
• Meubels kopen die slecht zijn gemonteerd en / of gemaakt zijn van kwalitatief slecht (niet goed genoeg gedroogd) hout
• De steigerhout meubelen plaatsen op balkon of terras waar het water niet kan weglopen
• In de winter een zeil spannen over uw meubels zonder dat daar lucht bij kan komen. Dit wordt een vochtige broeiplek
• Uw meubel volledig behandelen met een niet regulerende lak of beits.