Veel uit voorraad leverbaar

Productie in eigen werkplaats

Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding

Betaal pas bij levering!

Eigen showroom in Deventer

Meer info over het steigerhout

Steigerhouten meubels zijn al jaren populair in de meubelbranche en interieur winkels. Nog steeds zijn deze tafels een super populaire toevoeging aan je woonkamer, eetkamer of tuin.

Eigenlijk is steigerhout geen officiële houtsoort. Het is voornamelijk een term die in de bouw veel voorkomt. Tijdens bouwwerkzaamheden worden op steigers deze onbehandelde steigerplanken gelegd. Vandaar ook de naam ‘steigerhout’. Door het gebruik en de cementresten krijgen de planken die karakteristieke oude versleten look die al snel geliefd werd bij meubelmakers.

Steigerplanken zijn planken die van vurenhout (de fijnspar) zijn gemaakt. Het vurenhout is een van de meest gebruikte en populairste houtsoorten in Nederland. Onbehandeld vurenhout heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar. Wil je langer genieten van je meubels? Dan raden wij het aan dit te behandelen met een beits of coating.

Onze kwaliteit en mogelijkheden

Ons steigerhout is gedroogd en 4 zijdig geschaafd, perfect geschikt om meubels van te maken. Waarom wordt het hout eigenlijk steigerhout genoemd? Dat is een vraag die we regelmatig krijgen. Het heeft eigenlijk met de afmeting van het hout te maken. Het hout moet een bepaalde maatvoering hebben om het te mogen gebruiken op de steigers. Steigerhout is daarom eigenlijk altijd circa 20cm breed en circa 3cm dik. De nieuwe steigerplanken zijn afkomstig van het hout van de larixboom. De larixboom is een snelgroeiende soort, zachte naaldhout soort welke ook in Europa groeit. Steigerhout is mede daarom een groene keuze voor uw meubelen. Steigerhout is een goed alternatief voor hardhout en meer ecologisch verantwoord. Het hout laat zich gemakkelijk schuren en behandelen.

2 houtmogelijkheden:

We bieden de meubelen aan in 2 houtvarianten, namelijk van nieuwe onbehandelde blanke planken of van oud gemaakte steigerplanken.

Blank-vs-old-look-steigerhout

Hieronder zullen we de verschillen uitleggen:

1) Nieuwe onbehandelde blanke steigerplanken

Voordeel van de nieuwe blanke planken is dat je de planken nog gemakkelijk in een bepaalde kleur kunt beitsen. Qua kleur van het hout kun je dus nog alle kanten op. Als u kiest voor blanke nieuwe steigerplanken, dan leveren wij de meubelen geschuurd, maar verder onbehandeld af. Wij raden u in geval van nieuwe blanke planken wel aan om het hout wel te behandelen met een beits. Vuiligheden zullen er dan niet in trekken en hij is daardoor ook makkelijker af te nemen en dus mooi te houden. Dit behandelen kunnen wij niet voor u doen omdat het altijd stoffig in onze werkplaats is. Dit behandelen is erg makkelijk en snel te realiseren.  Voor meer informatie over het behandelen kunt u het tabblad “onderhoud” hierboven rustig doorlezen.

2) Old-look steigerplanken (met beitslaag erop)

Ander variant zijn oud gemaakte planken en dit zijn eigenlijk gewoon nieuwe planken, maar die zijn in een beitsbad ondergedompeld waardoor de planken een “oude” look hebben gekregen en meteen voorzien zijn van een beits laag. Voordeel van deze verouderde planken is dus dat ze al wel een warme kleur hebben en dat de meubelen al een extra beschermlaagje hebben. We vinden het ook belangrijk dat het hout fijn glad is, en daarom zullen het hout niet alleen schuren, maar ook schaven, zodat u een fijn glad eindresultaat krijgt.

De meeste aanbieders van steigerhouten meubelen maken voor nieuw steigerhout ook wel gebruik van geschaafde planken, maar zover wij weten zijn wij uniek met onze geschaafde old-look planken aangezien wij dit bij andere aanbieders nog niet gezien hebben. Dus mocht u de old-look uitstraling u wat lijken, maar tevens ook graag een gladde meubelen willen hebben, dan kunnen wij u helemaal blij maken! Als de steigerplanken namelijk niet voor het impregneren geschaafd zijn, dan is het hout nog behoorlijk ruw. Veel andere aanbieders die werken met niet geschaafde planken gaan namelijk het hout extra schuren om hem wat gladder te krijgen, maar daarmee schuren ze ook de old-look beits eraf. Dus of het wordt lang niet zo glad, of ze schuren veel kleur eraf en je verliest de bescherm en kleurlaag. Bij ons dus een uitstekende bescherm en kleurlaag!

De steigerplanken die we gebruiken worden niet alleen geschaafd, we gebruiken ook uitsluitend gedroogde steigerplanken. Deze gedroogde steigerplanken blijven dus op den duur ook vele malen strakker dan niet gedroogde steigerplanken. Het steigerhout zal nog wel iets gaan werken als hij echt op kamertemperatuur komt, maar dit is wel gering.

Twijfelt u nog tussen beide varianten en wilt u het graag in het echt kunnen bekijken en vergelijken? Vraag bij ons proefmonsters aan op deze pagina.

New is always better

Gebruikt steigerhout heeft al jaren dienst gemaakt in de bouw en is vaak krom, gebarsten en vies door cement en verfresten. Wij maken wij gebruik van nieuw Europees vurenhout. Voordeel aan dit nieuwe vurenhout is dat wij de kwaliteit kunnen waarborgen. Wij maken alleen gebruik van gedroogd en 4 zijdig geschaafd steigerhout. Alle planken zijn even lang gedroogd in een droogkamer zodat het de kans op scheuren en kromtrekken, wat nu eenmaal hoort bij de natuurlijke werking van hout, minimaal blijft.

Robuust

Kenmerkend aan steigerhout is dat het materiaal een robuust uiterlijk heeft dat uitermate geschikt is voor meubels en interieur. Steigerhout heeft soms naden en scheurtjes maar dit hoort bij het karakter van dit hout. Een butsje of een krasje in je tafel gekomen?  Gelukkig valt dit bij deze meubels niet zo op omdat ze al een doorleefde uitstraling hebben. Ook wel eens fijn om je niet zo druk te maken over een krasje op je meubel!

Voordelig

Een mooie bijkomstigheid aan deze houtsoort is dat steigerhout in verhouding met hardhout zoals bijv. eikenhout een stuk voordeliger is! Super fijn om een prachtig meubel aan te schaffen dat niet zo’n gat in je portemonnee slaat.

Elk voordeel heeft z’n nadeel

Steigerhouten planken kunnen hol of bol trekken. Al ons hout wordt rustig gedroogd waardoor het hout minder “werkt”. Voor onze tafelbladen worden de planken met dwarslatten aan de tafel gemonteerd. Ondanks dat wij er alles aan doen om het zo min mogelijk te laten werken kunnen wij hier geen 100% garanties voor geven. Steigerhout blijft een natuurproduct en heeft eenmaal de eigenschap om te werken. Het is ook erg afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid dat het hout gaat krimpen of uitzetten. Hierdoor is kiervorming niet uit te sluiten.

Doordat het hout zo kan werken, is het belangrijk dat de meubels op een goede manier worden gemonteerd. Hout wat wordt blootgesteld aan de natuurelementen zal uiteindelijk op kwaliteit inleveren.

Scroll naar boven