Steigerhout

Nieuw steigerhout

Voor het maken van de steigerhouten meubelen maken wij uitsluitend gebruik van nieuwe steigerplanken. Deze nieuwe steigerplanken zijn zeer geschikt om te verwerken tot tuinmeubelen, daar het duurzaam, gemakkelijk te bewerken en onderhoudsvrij is. Het hout droogt sneller dan andere hardhout soorten welke ook gebruikt worden bij vervaardiging van tuinmeubels. Nieuwe steigerplanken komen vers van de zagerij, oude steigerplanken zijn gebruikt op steigers in de bouw, vandaar dat deze planken in de volksmond bekend zijn als steigerhout. Nieuwe steigerplanken zullen na verloop van tijd wat vergrijzen en zullen in vergelijking langer meegaan dan oude steigerplanken. Daarnaast kan er met nieuw steigerhout strakker en nauwkeuriger gewerkt worden en mede daarom hebben wij ervoor gekozen om uitsluitend meubelen te maken van nieuw steigerhout.

Nieuwe steigerplanken werken wel wat meer dan gebruikte planken, om deze werking te minimaliseren werken wij uitsluitend met gedroogde nieuwe planken van A-kwaliteit. Dit houdt in dat de planken die wij gebruiken in een droogkamer hebben gelegen en de planken grotendeels zijn “uitgewerkt”. Grote kieren en/of erg krom trekkende planken worden hier veelal mee verholpen. Met verse nieuwe steigerplanken is dit risico een stuk groter, en daarom werken wij met gedroogde planken.

Nieuw steigerhout is lichter van kleur, het lijkt een beetje op grenen. Meubelen van nieuw steigerhout worden veelal behandeld met een beits of wash. Nieuw steigerhout is iets ruwer dan oud steigerhout, maar al onze meubelen worden geschuurd, u heeft dus bijna geen last van splinters. Mocht er toch een splinter aan het hout zitten is deze eenvoudig eraf te halen, daar het zachte splinters betreft.

De nieuwe steigerplanken zijn afkomstig van het hout van de larixboom. De larixboom is een snelgroeiende soort, zachte naaldhout soort welke ook in Europa groeit. Steigerhout is mede daarom een groene keuze voor uw meubelen. Steigerhout is een goed alternatief voor hardhout en meer ecologisch verantwoord. Het hout laat zich gemakkelijk schuren en behandelen. Steigerplanken zijn c.a. 3 centimeter dik en c.a. 20 cm breed. De planken worden standaard op een lengte van 5 meter gezaagd. Hieronder een foto van de steigerplanken waarmee wij werken. Leuk weetje: in 2015 hebben we in totaal zo’n 50KM steigerhout gebruikt voor het maken van de meubelen. (op de onderstaande foto ligt zo’n 4KM)

 

 

Steigerhout